PIETRELE NATALE
Ideea de piatra natala, piatra corespunzatoare lunii nasterii, isi are originea in timpurile biblice ale lui Aaron al carui pieptar avea 12 cristale corespunzand celor 12 triburi israelite. Ulterior, aceste pietre au fost asociate cu cele 12 semne zodiacale ale vremii. Se credea ca fiecare din aceste pietre oferea purtatorului puteri speciale in perioada astrologica corespunzatoare nasterii acestuia. Prin urmare, oamenii incercau sa colectioneze de-a lungul anului toate cele 12 pietre ca talismane sau pentru beneficiile lor terapeutice.
Ideea de asociere a unui cristal cu fiecare luna a aparut intre secolele 16 si 18. Lista pietrelor traditionale isi are originea in Polonia acestor secole.
In 1912, in Statele Unite ale Americii, Asociatia Nationala a Bijutierilor a publicat o lista cu asa-numitele pietre moderne.
Desi listele difera intr-o oarecare masura, pasionatii de cristale aleg pietrele corespunzand zilei lor de nastere din ambele variante. Pietrele traditionale includ cristale transparente si opace precum opalul, perla si turcoazul. Lista moderna prezinta doar cristale transparente.
Ianuarie
Granatul este piatra traditionala si moderna a celor nascuti in luna ianuarie. Granatele variaza in ceea ce priveste nuantele, insa cel mai frecvent asociate cu luna ianuarie sunt cele de culoare rosu inchis. Ele simbolizeaza increderea si prietenia. In mod traditional, se credea despre aceste pietre ca protejeaza pe cei aflati in calatorii.
Februarie
Ametistul are conotatii bine-cunoscute precum seninatate si regalitate. In mod traditional, se crede ca ametistul confera curaj si intareste relatiile, fiind prezent atat in lista traditionala cat si in cea moderna. Nuantele ametistului variaza de la cele mai pale nuante de violet, violet lavanda pana la violetul cel mai intens.
Martie
Acvamarinul este piatra moderna a celor nascuti in luna martie. Aceste cristale pot fi gasite in numeroase nuante de albastru si albastru spre verde, cele cu nuante mai inchise fiind mai valoroase. Spre deosebire de alte pietre din clasa berilului, acvamarinul este o piatra durabila, rezistenta. In trecut, oamenii confereau acvamarinului proprietati de vindecare in special in ceea ce priveste inima, ficatul si stomacul. In zilele noastre, proprietatile acvamarinului sunt asociate cu tineretea, sanatatea, speranta si iubirea.
Piatra traditionala corespunzatoare lunii martie este piatra sangelui, o varietate de calcedonie verde cu pete portocalii si rosii care, in epoca medievala, era puternic asociata cu crucificarea.
Aprilie
Renumitul diamant reprezinta piatra celor nascuti in luna aprilie, atat pe lista traditionala a cristalelor, cat si pe cea moderna. Desi diamantele incolore sunt cele mai populare atunci cand vine vorba de alegerile facute in ceea ce priveste bijuteriile, diamantul exista intr-o larga varietate de culori, de la transparent pana la negru, incluzand toate culorile curcubeului. De-a lungul timpului, diamantul a simbolizat iubire, casatorie si curaj. Este piatra cu duritatea cea mai ridicata, fiind astfel o piatra excelenta pentru orice tip de bijuterii.
Mai
Smaraldul, o alta varietate de beril, are o bogata incarcatura simbolistica, incuzand asocierea cu fertilitatea, sanatatea si credinta. De-a lungul istoriei, acest cristal traditional, dar si modern, a reprezentat un simbol al renasterii. Se spune despre smarald ca ar fi fost cristalul preferat al Cleopatrei. Potrivit credintelor traditionale, smaraldul aduce purtatorului sau capacitatea de a prezice, tinerete si noroc.
Iunie
Istoric vorbind, piatra celor nascuti in luna iunie este perla. Desi aceasta piatra organica are o istorie lunga in lumea bijuteriilor, alexandritul a luat locul perlei pe lista moderna a cristalelor. Descoperit in Rusia secolului al 19-lea, alexandritul a fost numit dupa tarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Acest cristal apare verde la lumina zilei schimbandu-si culoarea in rosu-purpuriu in lumina becului incandescent. Alexandritul natural este extrem de valoros, semnificatia lui moderna fiind asociata cu intuitia si placerea.
In Germania si in tarile scandinave, piatra lunii este preferata ca piatra a celor nascuti in luna iunie.
Iulie
Piatra traditionala, dar si moderna a celor nascuti in luna iulie este rubinul. Proprietatile acestuia includ asocieri cu iubirea, pasiunea, bogatia, pacea. In timpurile antice oamenii il purtau pentru protectia impotriva raului. Rubinul este o varietate rosie din familia corindonului. Toate celelalte culori sunt considerate safir.
August
Peridotul este piatra moderna a celor nascuti in august. Poate fi gasit in culori variind de la galben-verde pana la maro. Cea mai populara varietate de peridot este cea de culoare verde deschis sau verde lime. In mod traditional, peridotul simbolizeaza puterea si era folosit ca protector impotriva cosmarurilor, raului si vrajilor. Hawaienii antici credeau ca aceste pietre erau lacrimile zeitei Pele adusa la suprafata de vulcani.
Recent, spinelul a fost considerat piatra moderna a celor nascuti in luna august.
Piatra traditionala a celor nascuti in luna august este sardonixul, o varietate rosie si alba de calcedonie.
Septembrie
Desi in mod frecvent asociat cu albastru, safirul ca piatra atat traditionala cat si moderna apare in numeroase culori, exceptand culoarea rosie. In mod traditional, safirul era considerat protector al celor dragi; in Evul Mediu, clericii crestini purtau safire albastre ca simbol al raiului. In opinia multor iubitori de cristale, safirele simbolizeaza azi intelepciune, puritate si credinta.
Octombrie
Turmalina este piatra moderna a celor nascuti in luna octombrie. Aceste pietre pot avea multiple culori. Opalul este piatra traditionala a celor nascuti in luna octombrie. Opalul este cunoscut ca fiind piatra cu cele mai variate culori, avand proprietati cu semnificatii divergente, asa incat e optiunea fiecaruia daca sa creada ca opalul este piatra care aduce noroc sau ghinion.
Noiembrie
Inainte de dezvoltarea stiintei pietrelor pretioase, toate pietrele galbene erau considerate topaz. La inceputul secolului al 20-lea topazul a fost definit separat incluzand varietati galbene, albastre, roz, violet si altele. Astfel, piatra traditionala a celor nascuti in luna noiembrie s-a transformat in varianta moderna de topaz galben sau auriu. Cu toate acestea, ramane la latitudinea purtatorului culoarea de topaz preferata. O alta varianta moderna este reprezentata de citrin. Despre topazul auriu se credea ca poate atrage bogatia si poate proteja sanatatea mintii si a corpului.
Decembrie
In timp ce turcoazul opac si lapis lazuli erau considerate in mod traditional pietrele celor nascuti in luna decembrie, varianta moderna include cristalele transparente precum tanzanitul, topazul albastru si zirconul albastru.
Celor doua liste mentionate, lista traditionala si cea moderna a cristalelor considerate a fi benefice purtatorilor, li s-au alaturat si altele de-a lungul timpului, asa incat, recomandarea este ca fiecare dintre noi sa ne alegem piatra/pietrele si culoarea/culorile care ne atrag in mod deosebit.
1. Lista traditionala a pietrelor natale - reflecta obiceiuri si traditii ale societatii secolului al 15-lea.
2. Lista moderna oficiala a pietrelor natale - intocmita de Asociatia Nationala Americana a Bijutierilor, in 1912. Tanzanitul ca piatra alternativa a celor nascuti in luna decembrie a fost adaugat ulterior, in 2002.
3. Lista pietrelor mistice - de origine tibetana datand de mai bine de 1000 ani.
4. Pietrele talisman despre care se crede ca au puteri magice si de protectie impotriva raului. Pentru a primi influente magice, talismanele sunt gravate in pietre corespunzatoare semnelor zodiacale.
5. Potrivit unor credinte antice, pietrele planetare, pietrele asociate cu planetele guvernatoare in momentul nasterii pot avea efecte benefice in viata.
6. Lista pietrelor ayurvedice apartine medicinei si credintelor din India antica a anului 1500 i.Hr.
Sursa info: www.gemsociety.org, www.bernardine.com
Pietrele natale, pe culori:
https://www.gemselect.com/other-info/birthstones-by-color.php