LEGENDE SI MITURI – TURCOAZUL

Legendarul turcoaz cu nuanta sa albastru-verzuie s-a facut cunoscut in Egiptul antic in jurul anului 6000 i.Hr. fiind incorporat in amulete protectoare si tinute regale precum cele ale reginei Cleopatra. Unul dintre primele cristale pentru care s-au facut sapaturi, turcoazul a fost considerat piatra sacra de catre azteci, chinezi, incasi, persani sau de catre americanii nativi care il foloseau ca pe un puternic instrument de vindecare.

Turcoazul a fost utilizat in decorarea Taj Mahal-ului si in realizarea mastii regelui Tutankhamon. Persanii antici il purtau ca protectie impotriva mortii.

Cel mai adesea insa este asociat cu americanii nativi din sud-vest, fiind mentionat in numeroase legende. Potrivit uneia dintre aceste legende, nativii triburilor credeau ca, in momentul dansului prilejuit de ploaia urmand unei secete lungi, lacrimile lor de bucurie se ingemanau cu stropii de ploaie si patrundeau in pamant luand forma turcoazului.  

Potrivit altei legende, turcoazul a contribuit la crearea vietii pe pamant.

Legenda Navajo arata cum zeita Estsanatlehi, simbolul creatiei, protectiei si abundentei, s-a infatisat inaintea oamenilor sub forma unei picaturi de turcoaz.

Culoarea acestei pietre reprezinta apa, cerul si speranta ca purtatorul va deveni una cu universul. Pentru Zuni, trib american nativ, culoarea turcoazului reprezenta puterea soarelui de a da viata. Si, intrucat culoarea pietrei se spoate schimba in functie de lumina, vreme sau alte elemente, turcoazul a fost utilizat in profetii.

Dincolo de culoarea sa frumoasa, turcoazul reprezinta conexiunea dintre lumea fizica si cea spirituala, legatura dintre om si natura. 

Simbolizand echilibru, intelepciune, adevar si nemurire, turcoazul a fost folosit de regi, samani si razboinici pentru protectie si noroc. Fiind transportat din Asia in Europa, prin Turcia, francezii au dat pietrei denumirea de “turcoaz” ceea ce insemna “piatra turceasca”.

Cristalele de turcoaz sunt pietrele traditionale ale celor nascuti in luna decembrie, dar si ale celor nascuti la inceputul primaverii, intre 20 martie – 19 aprilie, pietrele zodiei Sagetator, dar si piatra planetara a celor nascuti in zodia Varsator.

Sursa foto:

https://thehealingchest.com/crystals-stones/turquoise-meaning/

Sursa info:

https://www.energymuse.com/turquoise-meaning

https://thehealingchest.com/crystals-stones/turquoise-meaning/

https://tskies.com/the-turquoise-connection-native-american-life-and-legend/

Puteti cumpara bijuterii cu turcoaz de aici.