LEGENDE SI MITURI - LAPIS LAZULI
Inca din mileniul al 7-lea i.Hr., in diferite culturi de-a lungul timpului, lapis lazuli a fost descrisa ca fiind o piatra cu mare putere spirituala si un ornament al zeilor, fiind foarte apreciata chiar si in zilele noastre.
Datorita nuantei sale uimitoare de albastru patat cu auriu, lapis lazuli a fost asociat cu divinitatea si fortele supranaturale.
In Roma antica se credea ca lapis lazuli avea puternice proprietati afrodisiace, fiind asociat adesea cu iubirea, pacea si bucuria. Praful obtinut prin macinarea pietrei era combinat cu lichide obtinandu-se astfel licori ce eliberau trairile negative, energizand chakra gatului.
Egiptenii antici pretuiau piatra albastra in mod deosebit, fiind utilizata adesea in ritualurile religioase, ca amulete ori sub forma de vopsea.
Potrivit unei legende faimoase, un inger a daruit regelui Solomon un inel cu lapis lazuli. Acest inel ii permitea sa controleze o armata de demoni pe care i-a folosit in construirea templului sau.
Epopeea lui Ghilgames mentioneaza o tablita din lapis lazuli, lasata in urma de insusi regele Ghilgames.
Confundat in perioada Vechiului Testament cu safirul, lapis lazuli este cel mai probabil cea de-a 5-a piatra din Pieptarul lui Aaron.
Sarcofagul din aur al regelui Tutankamon era decorat cu pietre de lapis folosite de asemenea in mod frecvent in pandantive, bijuterii, sub forma de pulbere pentru vopsele si elixiruri. Albastrul intens al acestei pietre facea un contrast spiritual cu nuantele desertului arid al Egiptului, iar petele aurii erau asemenea stelelor de pe cerul noptii.
In Persia antica si in vremurile romanilor, lapis lazuli era simbolul noptii instelate si o piatra protectoare preferata in Orientul Islamic.
Budistii recomandau piatra ca aducatoare de pace interioara, eliminand gandurile negative.
Imparateasa Ecaterina cea Mare a decorat o intreaga camera cu seminee, rame pentru oglinzi, pereti si usi din lapis lazuli.
Se spune despre aceasta piatra ca este excelenta pentru persoanele cu functie de conducere, jurnalisti, psihologi, stimuland intelepciunea si judecata dreapta, facilitand analiza intelectuala a arheologilor si istoricilor, rezolvarea problemelor in cazul avocatilor, aducand idei noi in cazul inventatorilor si scriitorilor.
O piatra a adevarului, lapis lazuli incurajeaza onestitatea in comunicarea de orice fel. Este, de asemenea, o piatra a prieteniei care aduce armonie in cadrul relatiilor.
Lapis lazuli este una dintre cele mai vechi pietre cunoscute de om, utilizate de vindecatori, preoti si reprezentanti ai regalitatii pentru stimularea puterii, a intelepciunii, a abilitatilor psihice si a viziunii interioare, reprezentand adevarul universal.
Piatra traditionala a celor nascuti in luna decembrie, dar si piatra a celor nascuti in perioada 19 februarie - 19 martie, piatra oficiala a celor nascuti in zodia Sagetator (21 noiembrie – 21 decembrie), lapis lazuli este una dintre cele mai cautate pietre din istoria omenirii. Albastrul sau ceresc ramane simbolul regalitatii si al onoarei, al zeilor si al puterii, al spiritului si viziunii, un simbol universal al intelepciunii si adevarului.
Sursa foto:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lapis_lazuli
Sursa info:
https://thehealingchest.com/crystals-stones/lapis-lazuli-meaning/
https://nammu.com/eng/lapis-lazuli-legends/