LEGENDE SI MITURI - CURCUBEUL

Sursa foto: https://www.metoffice.gov.uk/weather/learn-about/weather/optical-effects/rainbows/how-are-rainbows-formed

In mitologia greaca, Iris reprezenta personificarea curcubeului, fiind in acelasi timp mesager intre Olimp si Terra, drumurile sale fiind marcate de un curcubeu multicolor. Ilustrata ca tanara fecioara cu aripi de aur, Iris lua apa din ocean cu ulciorul si o cara pana in nori. In fiecare seara, Iris dadea la o parte perdeaua ce acoperea bolta cereasca, facand sa apara stelele. Zeita prelua mesajele zeilor de pe Muntele Olimp, tinut divin numit si “ochiul paradisului”, si, insotita de un nor de stropi stralucitori care formau un minunat curcubeu, le aducea pamantenilor. 

In religia crestina curcubeul este simbol al sperantei si purtator al mesajului lui Dumnezeu, al promisiunii ca pamantul nu va mai fi distrus prin inundare.

Potrivit unei legende irlandeze, la capatul unui curcubeu se afla ingropata o oala cu aur ce fusese furata si ascunsa de catre spiridusi astfel incat sa nu mai fie gasita de catre vikingi. 

In acelasi timp, curcubeul a devenit simbolul unui loc iluzoriu unde visele se implinesc. Astfel, aparitia unui curcubeu este insotita de mesaje transmise in mod direct inimii, aducand binecuvantari magice.

Sursa info: http://www.universdecopil.ro/legenda-florii-de-iris.html

https://greekgodsandgoddesses.net/goddesses/iris/

https://www.bbc.com/culture/article/20200409-rainbows-as-signs-of-thank-you-hope-and-solidarity?ocid=fbcul

Povestea curcubeului o gasiti AICI.

Bijuterii "curcubeu" puteti gasi AICI.