LEGENDE ȘI MITURI - CRISTALUL DE STÂNCĂ sau CUARȚUL TRANSPARENT
Cuarțul transparent sau cristalul de stâncă iese în evidență prin frumusețea lui de gheață, prin propriile semnificații și, în același timp, prin puterea de a potența proprietățile celorlalte cristale. În lumina strălucitoare a cristalului de stâncă este cuprins întregul spectru de culori.
Larg răspândit în lume, cuarțul transparent își are denumirea provenind din termenul grecesc “krystallos” = “gheață”. Semnificația cuarțului transparent își are originea, parțial, în credința că acesta este “darul suprem al naturii”. Acesta îmbunătățește legătura dintre lumea spirituală și cea fizică amplificând comunicarea.
Pietrele de cuarț transparent au fost apreciate pentru proprietățile de reflexie, proprietățile de vindecare și de protecție încă din antichitate. Potrivit multor culturi, aceste cristale reprezentau întruparea Divinului.
De-a lungul istoriei, cuarțul cristalin a fost considerat sacru și puternic. Fiecare cultură a antichității acorda o semnificație proprie cuarțului cristalin.
Filosofi ai Greciei antice precum Theoprastus credeau că această piatră transparentă era o formă de gheață permanentă.
În Japonia, cuarțul transparent era asociat cu o “bijuterie perfectă” semnificând spațiu, puritate și răbdare.
În cultura nord-americană cristalul era perceput ca o ființă căreia îi erau oferite daruri în semn de respect.
Triburile australiene și sud-americane menționau cristalul de cuarț în povestirile creaționiste, semnificația cuarțului fiind legată de imaginea unui șarpe, creatorul vieții condus de un cristal de cuarț.
În America Centrală și de Sud semnificația cuarțului era cea a unui vas asemenea unei urne ce cuprindea spiritele strămoșilor. Cuarțul sculptat în forma unui craniu uman era folosit ca talisman religios.
Romanii înstăriți ai antichității purtau globuri de cristal întrucât se credea că acestea aveau puterea de a răcori atunci când era prea cald.
În aproape toate culturile cuarțul cristalin era folosit în scopuri terapeutice. Pe de altă parte, cristalele de stâncă luau forma unor cupe, vase, decorațiuni, ornau bijuterii sau erau folosite pentru a aprinde Focul Sacru cu ajutorul luminii solare.
Cristalul de stâncă beneficiază de proprietăți de energizare a minții și a trupului, aducând o stare de bine în toate planurile. Este excelent în clarificarea gândurilor și menținerea puterii de concentrare, excelent pentru înlăturarea energiei negative, fiind un cristal benefic pentru toate cele șapte chakre, cât și pentru toate semnele zodiacale.
Cristalele pure de cuarț sunt incolore, transparente. Prin incluziuni de gaze sau lichide cristalul devine de o culoare lăptoasă. La fel, impuritățile determină schimbarea culorii sau, prin iradiere, se produce un fenomen de ionizare care schimbă culoarea cristalului.
Câteva exemple de varietăți de cuarț datorate culorii obținute prin iradiere sau prin prezența unor ioni străini sunt:
- Ametistul - varietate de cuarț violet prin prezența ionilor de fier sau iradiere cu raze gamma
- Citrinul - varietate de cuarț galben folosit ca bijuterie
- Ametrinul - varietate rară cu zone de ametist și citrin
- Cuarțul fumuriu - varietate de cuarț de culoare cenușie, brună până la negru (prin iradiere cu raze gamma)
- Cuarțul roz - varietate de cuarț roz prin prezența ionilor de fosfor
Sursa: www.wikipedia.org