LEGENDE SI MITURI - CRISTALUL DE STANCA sau CUARTUL TRANSPARENT

Cuartul transparent sau cristalul de stanca iese in evidenta prin frumusetea lui de gheata, prin propriile semnificatii si, in acelasi timp, prin puterea de a potenta proprietatile celorlalte cristale. In lumina stralucitoare a cristalului de stanca este cuprins intregul spectru de culori.
Larg raspandit in lume, cuartul transparent isi are denumirea provenind din termenul grecesc “krystallos” = “gheata”. Semnificatia cuartului transparent isi are originea, partial, in credinta ca acesta este “darul suprem al naturii”. Acesta imbunatateste legatura dintre lumea spirituala si cea fizica amplificand comunicarea.
Pietrele de cuart transparent au fost apreciate pentru proprietatile de reflexie, proprietatile de vindecare si de protectie inca din antichitate. Potrivit multor culturi aceste cristale reprezentau intruparea Divinului.
De-a lungul istoriei, cuartul cristalin a fost considerat sacru si puternic. Fiecare cultura a antichitatii acorda o semnificatie proprie cuartului cristalin.
Filosofi ai Greciei antice precum Theoprastus credeau ca aceasta piatra transparenta era o forma de gheata permanenta. 
In Japonia, cuartul transparent era asociat cu o “bijuterie perfecta” semnificand spatiu, puritate si rabdare.
In cultura nord-americana cristalul era perceput ca o fiinta careia ii erau oferite daruri in semn de respect.
Triburile australiene si sud-americane mentionau cristalul de cuart in povestirile creationiste, semnificatia cuartului fiind legata de imaginea unui sarpe, creatorul vietii condus de un cristal de cuart.
In America Centrala si de Sud semnificatia cuartului era cea a unui vas asemenea unei urne ce cuprindea spiritele stramosilor. Cuartul sculptat in forma unui craniu uman era folosit ca talisman religios.
Romanii instariti ai antichitatii purtau globuri de cristal intrucat se credea ca acestea aveau puterea de a racori atunci cand era prea cald.
In aproape toate culturile cuartul cristalin era folosit in scopuri terapeutice. Pe de alta parte, cristalele de stanca luau forma unor cupe, vase, decoratiuni, ornau bijuterii sau erau folosite pentru a aprinde Focul Sacru cu ajutorul luminii solare.
Cristalul de stanca beneficiaza de proprietati de energizare a mintii si a trupului, aducand o stare de bine in toate planurile. Este excelent in clarificarea gandurilor si mentinerea puterii de concentrare, excelent pentru inlaturarea energiei negative, fiind un cristal benefic pentru toate cele sapte chakre, cat si pentru toate semnele zodiacale.
Cristalele pure de cuart sunt incolore, transparente. Prin incluziuni de gaze sau lichide cristalul devine de o culoare laptoasa. La fel, impuritatile determina schimbarea culorii sau, prin iradiere, se produce un fenomen de ionizare care schimba culoarea cristalului.
Cateva exemple de varietati de cuart datorate culorii obtinute prin iradiere sau prin prezenta unor ioni straini sunt:
  • Ametistul - varietate de cuart violet prin prezenta ionilor de fier sau iradiere cu raze gamma
  • Citrinul - varietate de cuart galben folosit ca bijuterie
  • Ametrinul - varietate rara cu zone de ametist si citrin
  • Cuartul fumuriu - varietate de cuart de culoare cenusie, bruna pana la negru (prin iradiere cu raze gamma)
  • Cuartul roz - varietate de cuart roz prin prezenta ionilor de fosfor

Puteti cumpara bijuterii cu cristal de stanca de aici.