LEGENDE SI MITURI - CARNEOLUL sau CORNALINA

CARNEOLUL este supranumit “piatra cantaretului” spunandu-se ca aduce claritate in voce, dar si incredere in timpul unui discurs.

Aceasta varietate de calcedonie este un mineral din familia cuartului ce poate fi gasit intr-o gama larga de nuante: de la un portocaliu - roz deschis pana la un maro - ruginiu inchis; cel mai cunoscut este, insa, pentru nuantele de rosu - portocaliu, acestea fiind date de cantitatea de impuritati de fier continute. Nuantele portocalii ale carneolului au determinat numirea metaforica a pietrei si comparatia acesteia cu “soarele la apus”.

Din punct de vedere etimologic denumirea de carneol datand din secolul al 16-lea este derivata din cornalina, termen utilizat in secolul al 14-lea. Acesta din urma isi are originea in latinescul “cornum” = fructul rosu de corn. Potrivit Dictionarului Englez Oxford termenului cornalina i se atribuie analogii cu latinescul “caro, carnis” = carne.

Inca din antichitate carneolul era piatra ce inspira vorbitorii timizi; luptatorii antichitatii purtau carneol la gat pentru curaj si putere in infruntarea dusmanilor. In Egipt era purtat de marii arhitecti pentru a-si dezvalui rangul in domeniul constructiilor. Alchimistii Evului Mediu il foloseau pentru activarea energiei altor calcedonii. Ca prima piatra (din cele 12) in pieptarul Marelui Preot Aaron, carneolul semnifica sangele martirilor, oferind protectie impotriva diferitelor boli precum ciuma.

In Egiptul antic carneolul prelucrat era preferat in contrast cu onixul si lapis lazuli, in colierele destinate regalitatii.

Romanii antichitatii sunt cunoscuti pentru utilizarea unor pietre mari de carneol in inele din aur.

Napoleon purta un ceas talisman realizat cu cristale de carneol.

De asemenea, scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe credea in puterea carneolului de a aduce noroc, speranta, liniste si protectie.

Cunoscuta ca fiind o piatra stabilizatoare, carneolul restaureaza vitalitatea, motivatia, stimuleaza creativitatea; da curaj, promovand alegeri pozitive, clarifica perceptiile, stimuleaza fertilitatea si energiile sexuale.

Socotit ca fiind unul din cristalele zodiilor Leu si Fecioara, carneolul captiveaza asemenea culorilor stralucitoare ale toamnei, fiind o piatra cu proprietati protectoare si inspirationale.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Carnelian

Sursa info: www.energymuse.com, www.thehealingchest.com, www.crystalvaults.com

Vezi mai multe bijuterii cu carneol sau fa o comandă personalizata în magazinul online Podoabe Pretioase.