LEGENDE SI MITURI - AMETISTUL

Din timpuri stravechi cristalele au reprezentat un accesoriu folosit de catre om in scopuri diverse. Vanatorii foloseau anumite pietre pentru a le purta noroc, cei din lumea regala purtau bijuterii cu cristale in vederea unei permanente bunastari, numeroase cristale fiind utilizate ca amulete in intreaga lume. 

De-a lungul timpului, AMETISTUL a reprezentat puterea, asa incat este asociat cu regalitatea, dar este des intalnit si in lumea clericilor.

Ca piatra spirituala, ametistul a fost folosit de vechii egipteni in ritualurile de trecere in lumea de dincolo.

Grecii antichitatii au numit cuartul violet ametist, ceea ce insemna "neintoxicat" (cu vin). Semnificatia acestuia isi are originea in legenda potrivit careia Dionysos, zeul vinului, simtindu-se insultat de cuvintele unui muritor, decide sa se razbune pe primul om care ii iese in cale, trimitand doi tigri asupra lui. Acest om este o tanara fecioara pe nume Ametysta, aflata in drum spre templul zeitei Diana. Pentru a o salva din calea tigrilor, Diana o transforma pe Ametysta intr-o statuie de cuart clar, stralucitor. Dionysos isi regreta fapta si plange, varsand lacrimi de vin peste statuie. Astfel statuia capata culoarea violet, iar cuartul violet devine piatra care promoveaza intelepciunea, mintea limpede si potoleste patimile.

In mod traditional, ametistul este piatra celor nascuti in luna februarie, dar este si piatra zodiei Pesti (19 februarie - 20 martie).

Sursa info: thehealingchest.compsychicsdirectory.com