LEGENDE ȘI MITURI - TURMALINA
În mod tradițonal, TURMALINA este piatra celor născuți în octombrie, a celor născuți sub semnul zodiei Leu și cristalul oferit cu ocazia celei de-a 8-a aniversări a căsătoriei. În Europa, turmalina a început să fie considerată ca fiind valoroasă când comercianții olandezi au importat-o din Sri Lanka la începutul anilor 1700. Denumirea "turmalină" provine din termenul sinhalez "turmali" folosit ca nume dat tuturor cristalelor colorate descoperite în Sri Lanka în acea perioadă. Multă vreme turmalina roz era confundată cu rubinul, deși rozul turmalinei este o nuanță mai intensă decât cea a rubinului. Asemănarea celor doua cristale este atât de mare încât pietrele din bijuteriile Coroanei rusești despre care se credea că sunt rubine, sunt azi cunoscute ca turmalină.
Potrivit vechii legende, turmalina este piatra cu multe culori ca urmare a călătoriei acesteia de-a lungul curcubeului de unde a captat frumoasele și variatele sale nuanțe. Cele mai valoroase culori sunt nuanțele de albastru și albastru-verde, roz și roșu. Cele mai comune nuanțe ale turmalinei sunt verde, maro, negru, galben și "watermelon" - verde în exterior, roz în interior.
În secolul al 18-lea, despre turmalină se credea că este piatra cu efecte benefice și de folos artiștilor, actorilor, scriitorilor, tuturor celor din domenii ce au la bază creativitatea. În același secol, un om de știință olandez pretindea că o bucată de turmalină înfașurată în mătase și plasată pe obrazul unui copil cu febră avea să producă somnolență. În ceremoniile antice din India cristalul era folosit ca instrument de ajutor în descoperirea binelui, precum și a ceea sau a celui ce se afla la originea relelor. De asemenea, alchimiștii prețuiau această piatră ca fiind o piatră filozofală probabil datorită efectului său piroelectric.
Sursa info: www.jewelsforme.com, www.leaf.tv , www.bernardine.com