LEGENDE ȘI MITURI - JADUL

Din timpuri străvechi, cristalele au reprezentat un accesoriu folosit de către om în scopuri diverse. Vânătorii foloseau anumite pietre pentru a le purta noroc, cei din lumea regală purtau bijuterii cu cristale în vederea unei permanente bunăstări, numeroase cristale fiind utilizate ca amulete în întreaga lume. 

Despre JAD se spune că binecuvântează tot ce atinge, servind omenirea de aproape 6000 de ani. Potrivit legendei, zeul furtunii a creat topoare folosind jad luat dintr-un curcubeu și le-a lăsat pe pământ pentru ca oamenii să le găsească și să le folosească întru apărarea de animale sălbatice.

Popoarele primitive preferau această piatră datorită durității acesteia și posibilității de a o modela sau ascuți, utilizând-o astfel în fabricarea de topoare, cuțite și arme.

Triburile indigene din Mexic, America Centrală și de Sud, Noua Zeelandă făureau măști și artefacte folosite în ritualurile de înmormântare.

Încă de la începuturile istoriei jadului, acesta a reprezentat piatra preferată în cultura chinezească dovadă fiind colecțiile de statuete din jad datând din anul 2000 iHr în muzee din întreaga lume. Jadul era folosit în mod frecvent de către nobilime, simbolizând autoritatea și rangul social înalt, amuletele din jad fiind îngropate alături de cei decedați. 

Conchistadorii spanioli au numit jadul "piedra de hijada" sau "piedra de los rinones" crezând în puterea acesteia de a vindeca organele, în special rinichii. 

Chinezii antici obișnuiau să fiarbă piatra de jad într-un amestec de orez și rouă ca tratament al diverselor boli.

Datorită rezistenței acestei pietre, atât în China cât și în India, jadul era asociat cu nemurirea. Arheologii au descoperit costumele din jad și fir de aur cu care prințesa Tou Wan și soțul ei fuseseră înmormântați pentru ca astfel să dobândească nemurirea.

În China jadul a fost utilizat sub diverse forme de la artefacte și instrumente muzicale la mărgele și pandantive. Jadul e asociat cel mai frecvent cu piatra verde considerată și "piatra viselor", semnificația ei de bază fiind înțelepciunea calmă, vindecarea și protecția. Fiecare dintre culorile celelalte ale jadului adaugă semnificații și puteri noi acestei pietre.

În mod oficial, jadul este piatra celor născuți sub semnele zodiacale ale Taurului (20 aprilie - 20 mai) și Balanței (23 septembrie - 22 octombrie).

Sursa:

www.jewelsforme.comwww.ancientpages.comwww.crystalvaults.comthehealingchest.com

   

Vezi mai multe bijuterii cu jad în diferite nuanțe și combinații cu alte pietre sau fă o comandă personalizată AICI.