LEGENDE SI MITURI - VARSATORUL (21 ian. - 18 feb.)

Varsatorul, una dintre cele mai vechi constelatii de pe cer, cel de-al 11-lea semn zodiacal, are la baza o serie de mituri, toate avand in comun elementul apa.

Probabil cel mai popular mit care explica originile Varsatorului este mitul grecesc avandu-l in centru pe Ganymede, tanarul print al Troiei, de frumusetea caruia Zeus s-ar fi indragostit. Potrivit uneia dintre versiunile legendei, Zeus si-a trimis vulturul, Aquila, sa-l prinda pe Ganymede pe muntele Ida unde pastorea oile tatalui sau. O alta versiune a legendei dezvaluie cum Zeus insusi deghizat in vultur il duce pe baiat catre casa zeilor. Ajuns pe taramul zeilor, Ganymede avea de infruntat gelozia si furia Herei, sotia lui Zeus, intrucat rolul de purtator al cupei ii revenise pana atunci fiicei acesteia Hebe, zeita tineretii. In ciuda acestui fapt, Ganymede a devenit insotitorul permanent al lui Zeus purtand cupa din aur, umpland-o cu vin ori de cate ori aceasta se golea si impresionand prin bunatatea lui. Aceasta s-a dezvaluit indeosebi in momentul in care Ganymede a cerut permisiunea lui Zeus de a-i ajuta pe oameni atunci cand duceau lipsa de apa. Ca rasplata, Ganymede a fost glorificat, devenind Varsatorul, zeul ploilor, si fiind plasat printre stele.

Sumerienii credeau ca Varsatorul e cel care a provocat o inundatie globala, cea la care se face referire ca fiind marea inundatie din vremurile biblice ale lui Noe. In aceasta versiune Varsatorul tinea vasul din care apele din ceruri inundau pamantul.

Pentru Babilonieni, Varsatorul reprezenta o urna curgatoare, fiind asociat cu ploile abundente din timpul celei de 11-a luni a calendarului lor, in timp ce egiptenii asociau Varsatorul cu Hapi, zeul Nilului, cel care aducea ploi atunci cand pamantul ducea lipsa de apa.

Sursa foto:

https://www.crystalinks.com/aquarius.html

Sursa info:

https://www.windows2universe.org/the_universe/Constellations/aquarius.html 

https://www.heavens-above.com/myth.aspx?con=aqr

https://horoscopes.lovetoknow.com/Myth_of_Aquarius

VEZI BIJUTERII CU PIETRELE MENȚIONATE CA FIIND POTRIVITE PENTRU CEI NĂSCUȚI ÎN ZODIA VARSATOR: BIJUTERII CU AMETIST, GRANAT, OPAL, JASP, TURCOAZ.  

Se considera ca piatra principala a Varsatorului, granatul. Simbol al puritatii, increderii, adevarului si protectiei, acesta aduce prietenii vesele si puternice, avand puterea de a contracara energiile negative in acelasi timp. (https://gemstagram.com/a-complete-guide-to-taurus-birthstone/)